nowe autko zaraz po uruchomieniu silnika piszczą hamulce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • calizna
    Classic
    • 2010
    • 16

Cześć, jeżeli czytałeś już długo forum to zapewne trafiłeś na mi temat w którym to właśnie miałem dylemat Diesel 1.9 czy benzyna 1.6. Link do tematu
    Skończyło się tak że wybrałem diesla 1.9 i nie żałuję. A to dlatego że po pierwszych 700km naprawdę samochód daje mi to czego potrzebowałem, czego poszukiwałem. Samochód kupiłem od klubowicza OCP i może Tobie się uda dobry model od kogoś kupić z OCP. Spalanie w tych 700 pierwszych kilometrach wyszło mnie 6,6 l/100km a więc nie jest źle, a nawet można powiedzieć że bardzo dobrze, jak na warunki zimowe + miasto.

Ja szukając samochodu brałem pod uwagę tylko kupione w Polsce, nie potrafiłem, nie potrafię i zapewne w przyszłości też nie dam rady się przekonać do eksportu samochodów. Szukałem z dobrym wyposażeniem i było to można zauważyć po cenach... lepsze wyposażenie = pare tysięcy więcej... ale plusem jest to że nie mam już czego dołożyć w tym samochodzie do wyposażenia bo wszystko wystarcza.

O awaryjności nic nie powiem, bo nie mam zdania jeszcze zupełnie, tylko 700km zrobiłem a więc ciężko się do czegoś doczepić, poza jakimiś pierdołami, które nie uniemożliwiają jazdę.

Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu!
  • taranx
    Ambiente
    • 2008
    • 123
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam, kolejne ( skrzypiące plastiki :evil: ) dziwne zachowanie mojej Oktawki, przejechała 600 km codziennie rano po uruchomieniu silnika mam zjazd z górki i potrzebne jest dość intensywne i częste użycie hamulców (garby itd) i wtedy hamulce piszczą. Po przejechaniu jakiś 200 m nie słychać już tego piszczenia ale i góra się kończy. Dodam że przez pierwsze 100-200 km tego piszczenia nie było.
    Miałam już okazję posiadać nowy samochód i nic podobnego mi sie nie działo. W salonie mówią że przez noc osadza sie wilgoć i stąd te dźwięki. Tłumaczono tez docieraniem się klocków. Może mnie ktoś oświecić czy przypadkiem nie powinnam do serwisu się udać, dziękuję z góry.

[ Dodano: Wto 15 Lip, 08 22:21 ]
    ale głupio napisałam "zaraz po uruchomieniu silnika piszczą hamulce" ops: mam nadzieję że wiadomo o co chodzi
    http://chomikuj.pl/taranx

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A tam z tylu sa bebnowe czy tarczowe hamulce??

W sumie to dosc normalne zjawisko w aucie, ktore jezdzi bardzo malo
      Spritmonitor.de

Komentarz

• taranx
        Ambiente
        • 2008
        • 123
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, poprzednim autem jeździłam tyle samo i wierz mi nie piszczało, jeżdżę mało ale codziennie. Bębnowe chyba w każdym razie standardowe w 1.6 O tour. Dlaczego nie piszczało do początku ? To mnie męczy.

Komentarz

• Damianjg
          Rider
          • 2008
          • 621

Jak piscza to nasmaruj I to nie jest zart. idz do sklepu i kup smar do hamulców.(Miedziany).
          Tylko nie pamietam jakiej firmy. Ale jest taki miedziany specjalny na piszczace hamulce.

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez taranx
            W salonie mówią że przez noc osadza sie wilgoć i stąd te dźwięki. Tłumaczono tez docieraniem się klocków
            trochę w tym racji jest. Zawsze po deszczu mam rude plamy na tarczach na drugi dzień i dotyczy to nie tylko O2. Jak nie przejdzie im po 2-3 tysiącach km to zareklamuj

Komentarz

• Misiek_Gdańsk
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2008
              • 124
              • Renault
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Damianjg, Jak udzielasz takich rad to pisz konkretnie co trzeba posmarować bo przeczyta to ktoś ciężko myślący (oczywiście nie mówimy tu o Koleżance taranx) i posmaruje np tarcze. A wtedy nieszczęście gotowe

Komentarz

• Antek_amb
                Ambiente
                • 2005
                • 127

Mi też piszczą zwłaszcza po deszczu. Z tyłu mam bębny. Pomaga przejechanie 100 metrów na ręcznym :lol: W salonie czyścili, smarowali, uszczelniali i nie pomogło

Komentarz

• slavi
                  Rider
                  • 2004
                  • 422

zauważcie że jest to nowe auto! i nikt tu sam raczej nic nie będzie smarował. nawet jak ASO przesmaruje prowadnice i zaciski to klocek zawsze może popiskiwać a nawet pozgrzytywać przy takim rodzaju 'rozgrzewki' :-D , ja bym się nie przjemował ;-)
                  i tak za chwilę ktoś dopisze że TTTM

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

nie widze tu nic strasznego w tym piszczeniu przez pierwsze 200m po nocy :roll:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• taranx
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 123
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dzięki. skoro to norma to oki niech będzie ale w poprzedni nowym aucie nie piszczały :lol:
                      Ja sama na pewno niczego nie będę smarować bo jak któryś z kolegów zauważył autko jest na gwarancji. Chciałam tylko wiedzieć czy jechać z tym do ASO czy też sobie odpuścić. już wiem że odpuścić.
                      Jeszcze raz dzięki.

Komentarz

• Damianjg
                        Rider
                        • 2008
                        • 621

Zamieszczone przez Misiek_Gdańsk
                        Damianjg, Jak udzielasz takich rad to pisz konkretnie co trzeba posmarować bo przeczyta to ktoś ciężko myślący (oczywiście nie mówimy tu o Koleżance taranx) i posmaruje np tarcze. A wtedy nieszczęście gotowe
                        Jak bede miał czas to zrobie fotke tego smaru bo na przodzie ma zdjecie tarczy hamulcowej. Bo to własnie tarcze sie nim "smaruje" Dziala to wlasnie przy piszczacych hamulcach. Generalnie smar ma tylko w nazwie. Ale ok fakt ktos moze to zle zinterpretowac i jescze tarcze faktycznie smarem przesmaruje

Komentarz

Pracuję...